Wat is een kamado BBQ?

De kamado en zijn mogelijkheden
De Kamado BBQ

De werkwijze van een kamado is gebaseerd op het principe van de 3000 jaar oude 'Kamado', een soort klei-oven. Dit principe is naderhand in barbecue-land Amerika verbeterd en aangepast aan deze tijd. De meeste kamado's zijn gemaakt van onverwoestbaar keramiek dat bestand is tegen hoge (400 graden) en lage temperaturen. Bekende merken zijn o.a. The (Black) Bastard, Big Green Egg, Grill Guru, Auplex, Kamado Joe en TOPQ. Een kamado biedt vele toepassingsmogelijkheden zoals roken, slow cooking, braden, grillen en stomen van een overheerlijk gerecht.

Roken
Je kunt een kamado zowel verhitten als op een lage temperatuur houden. Dit kan met een gewone BBQ niet. Op lage temperatuur kun je vervolgens rustig een stuk vlees of vis roken, met behulp van rookchips / houtsnippers.

Slow Cooking
Pulled pork maken, of een rosbief garen? Dat doe je met slow cooking. Je verhit de kamado op relatief lage temperatuur (±100-110 graden) en gaart het vlees daarna geleidelijk aan gaar.

Braden
Doordat je de kamado volledig af kunt sluiten, werkt deze ook perfect als oven. Zet je gerecht in een aardewerken schaal op je grillrooster, en sluit daarna de kamado. Je zal zien dat je geen verlies van smaak hebt, waardoor je vlees, vis of ander ovengerecht heerlijk zal smaken.

Grillen
Door het hoge deksel van een kamado is deze ook ideaal voor grillen van (grote) stukken vlees of vis. Denk daarbij aan een stuk buikspek of een hele kip.

Stomen
Doordat je de etenswaren van het directe vuur kunt houden, kun je deze ook gaarstomen. Plate setter erop en stomen maar. Bakken: Je kunt van alles bakken op je kamado, denk daarbij bijvoorbeeld aan brood. Van hele broden tot aan naanbrood of wraps, je brood zal een overheerlijke smaak krijgen.